30 października 2024 17:18 | Aktualności
Przedszkolaki meldują zrealizowanie kolejnego warzywnego wyzwania. Tym razem, naszym bohaterem była kapusta Kama.
O walorach smakowych i zdrowotnych kapusty, nie trzeba było długo mówić. Pyszny bigos, łazanki oraz przeróżne surówki w wykonaniu naszych Pań kucharek, przekonały już dawno do siebie naszych najmłodszych wychowanków. Wszystkie przedszkolaki doskonale wiedzą, że warzywo to jest bardzo zdrowe i należy je spożywać jak najczęściej. Ale co zrobić, by móc się nim delektować także w zimie?
Odpowiedź na to pytanie była tylko jedna: kapustę trzeba ukisić. Zadanie to, dzieci podjęły z wielkim entuzjazmem. Z uwagą obejrzały film edukacyjny, który wprowadził je w tajniki tego staropolskiego zwyczaju. Dzieci poznały też różne odmiany kapusty: białą, czerwoną, pekińską i brukselkę. Największe jednak zainteresowanie wzbudziła szatkownica, dzięki której przedszkolaki poznały sposób szatkowania kapusty. Pozostało jeszcze starcie marchewki i posolenie warzyw.
Z pomocą Pań, kapusta szybko trafiała do przygotowanych wcześniej słoików, które dzieci zabrały do swoich domów. Pod okiem swoich Rodziców, będą obserwować proces kiszenia.
Mamy nadzieję, że efekty ich pracy okażą się bardzo smaczne.