10 kwietnia 2024 21:26 | Aktualności
Dzieci lubią kanapki. Dziś na zajęciach uczyły się tak je przygotowywać aby były smaczne, kolorowe i zdrowe. Odpowiednio przygotowana kanapka może okazać się pełnowartościowym posiłkiem. Przygotowując je, warto pamiętać o podstawowych zasadach zdrowego żywienia, które wbrew pozorom wcale nie wykluczają dobrego smaku. Uczniowie klasy trzeciej podzielili się na dwie grupy: chłopców i dziewczynki. Dzieci przyniosły zdrowe i wartościowe produkty: pieczywo, wędlinę, ser, jajka, ogórki, pomidory, sałatę, szczypiorek, rzodkiewkę, paprykę. Po umyciu rąk i przygotowaniu odpowiednio stolików, ochoczo zabrały się do pracy. Było gwarno, wesoło i bardzo sympatycznie. Oba zespoły zgodnie ze sobą pracowały. Z przyniesionych produktów powstały kolorowe, zdrowe a nawet wesołe kanapki. U chłopców królował krab i kogut. U dziewczynek serduszka i uśmieszki. Po samodzielnym wykonaniu kanapek wszyscy wspólnie usiedli do drugiego śniadania. Dzieci zrobiły tyle kanapek, że z radością dzieliły się nimi z innymi. Zajęcia zakończyły się zabawą dydaktyczną ,,Jak żyć zdrowo-witaminowe ABC”.
jesteś gościem